Bułgarska  kuchnia ma swoje tradycje zakorzenione w starożytności i można w niej  zauważyć podobieństwa z kuchnią grecką, macedońską czy turecką, stąd tak  wiele wspaniałych potraw na bułgarskich stołach. Smaku dodaje fakt, że  Bułgarzy czerpiąc z tatarskich tradycji posługują się w przyrządzaniu  jedzenia glinianymi naczyniami, które powoli ogrzewają potrawy nadając  im niezwykłego smaku i aromatu. Dania mączne nie występują zbyt często,  gotowanie ciasta nie należy też do tradycji, a główne potrawy nie mają  słodkiego smaku. Prawie do wszystkich dań podawany jest chleb, do  tradycji należy łamanie go i układanie na serwetce, a nie trzymanie w  ręku. Kelnerzy mają w zwyczaju pytać o ilość chleba czy bułek podawanych  do obiadu, ale należy pamiętać, że za taką usługę płaci się osobno.
W  Bułgarii śniadania spożywa się raczej w drodze do pracy, można je kupić w  specjalnych budkach, dużą popularnością cieszą się też cukiernie i  kawiarnie, gdzie można zatrzymać się na kwaśne mleko z cukrem lub  filiżankę kawy. Obiady jada się w restauracjach urządzonych w stylu  ludowym, tak zwanych mehana. Dania składają się przeważnie z  przystawki, którą jest najczęściej jakaś sałatka, zupy, innej w  zależności od pory roku (może to być np.: tarator czy pileszka – rosół) i dania głównego kiufteta w sosie z ryżem, jarzynami i chlebem. Do popularnych deserów należą: pałaczinka (naleśnik nadziewany miodem i orzechami), baklava (słodkie ciasto z potłuczonymi orzechami w środku), kifła (rogal z marmoladą), mekica (rodzaj pączków) czy krem karameł (świeże  mleko z wanilią i karmelem). Na kolację składa się spokojny posiłek  konsumowany z rodziną lub przyjaciółmi. Najczęściej są to dania z rusztu  zwane scara: kebabczeta (mięso mielone baranie, wieprzowe lub cielęce), meszena skara (grillowane krążki surowego bakłażana z przyprawami podawane z sosem jogurtowo-czosnkowym), sziszczeta (szaszłyki),  które są podawane z pieczonymi ziemniakami, ryżem oraz kapustą. Syty  posiłek najlepiej popić winem lub domową rakiją.
Popularne potrawy:
Kioopołu – przystawka z bakłażanów podawana na zimno.
Szopska sałatka – sławna bałkańska przystawka z pomidorów, ogórków, cebuli, papryki, pietruszki z owczym, startym serem
Sneżanka – kwaśne mleko z pokrojonymi ogórkami, czosnkiem i orzechami włoskimi.
Bob czorba – zupa fasolowa.
Szkembe czorba – flaczki wieprzowe lub cielęce.
Tarator – chłodnik podawany w upały, w którego skład wchodzi ogórek, kwaśne mleko, koper i czosnek wymieszane z wodą.
Tetewenska sałamura – zupa rybna polecana wszystkim, którzy przedobrzyli z alkoholem, gdyż jest ostra, kwaśna i słona.
Ser po szopsku – słony ser zapiekany z jajkiem w glinianym naczyniu.
Syrmi po trojańsku – gołąbki w liściach winogron.
 Tresc opisow dostarczana  przez merlinx. Czomlek – rodzaj gulaszu z mięsa cielęcego, jagnięcego lub wieprzowego.
Kebabczeta – kotleciki z mielonego mięsa z rusztu.
Kiufteta – podobne do polskich sznycli z tłustego, wieprzowego mielonego mięsa ze słoniną i cebulą.
Musaka – zapiekanka z mięsa i warzyw.
Najważniejsze produkty królujące na bułgarskich stołach to sirene – biały, słony ser owczy, krowi lub bawoli, kiseło mliako – powstaje z krowiego mleka przy użyciu specjalnych bakterii oraz czubrica –  gatunek przyprawy występujący na terenie całego kraju. Zioła są stałym  dodatkiem do potraw, a najczęściej są to cząber, pietruszka, koper,  mięta, papryka i bazylia. Za narodowe napoje uchodzą boza – sfermentowany napój z prosa i ajran – napój bezalkoholowy z kwaśnego mleka.
Wpływ  na kuchnię mają również pory roku, gdyż latem w Bułgarii podaje się  lekką jagnięcinę i cielęcinę, drób oraz dania jarskie, natomiast w zimie  królują ciężkie zupy czorby i potrawy z wieprzowiny (popularna w tym okresie jest turszija – sałatka przyrządzona z marynowanych warzyw), a jesień to czas na warzywa i owoce.
Turyści,  którzy są ciekawi jaki wpływ na kuchnię bułgarską miała Turcja mogą  spróbować ciasto z serem, które w Serbii i Chorwacji nazywa się burek, a  po bułgarsku banica sys sirene.
Znane są także takie potrawy jak: brużdżanska pita (mięso w opiekanym chlebie), rodopskie czewerme (jagnięcina), trackie katami oraz  małże i zupa rybna z nadmorskiego kurortu Sozopoł. W rejonach  nadmorskich jada się dużo ryb, najczęściej są to jesiotr i makrela.
Na ulicach bardzo często można spotkać stragany na których sprzedaje się orzechy i kasztany w papierowych torebkach oraz gewreci – obwarzanki, kukurydzę z grilla i racuchy – mekici.
Zamawiając  potrawy w restauracjach należy zwrócić uwagę na wagę podawaną w  gramach, żeby nie przedobrzyć z zamówioną porcją, a jedzenie na ogół nie  jest gorące tylko ciepłe.
Smaczne  jedzenie wymaga dobrze dobranych trunków, a tych w Bułgarii nie  brakuje. Wina czerwone podawane są głównie do potraw z wołowiny i  wieprzowiny, natomiast białe do cielęciny, drobiu, ryb, a półsłodkie z  powodzeniem pasują do deserów i owoców. W Bułgarii jest wiele winnic,  które zaopatrują lokalny rynek. Turyści powinni spróbować win  czerwonych: Mawrud, Gymza, Trakija, Merło, Kadarka, Mełnik, Magareszko  czy Pamid. Warto spróbować też Osmarski Pelin, wino o przyjemnym,  łagodnym smaku, do którego dodaje się piołun. Oryginalnym prezentem  przywiezionym z wyprawy może być wino Mecza Kryw – „niedźwiedzia krew”,  które produkowane jest ze zmieszanych winogron cabarnet sauvignon i  merlot, ma bogaty aromat i słodkawy smak oraz rubinową barwę. Za  najlepsze białe wina uchodzą: Karłowski Misket, Damianica, Tamianka,  Iskra i Keracuda. Dobrym smakiem cieszą się wina musujące takie jak  Ljaskowec i Magura Cave. Winnice, w których można degustować te  wspaniałe trunki znajdują się w okolicach Burges, Pomorie i Warny.
Będąc  w Bułgarii warto spróbować alkoholi nieco mocniejszych, takich jak  rakija – wysokoprocentowy napój przygotowany z oddestylowanego wina czy  koniaku. Rakiję pije się przeważnie jako aperitif przed podaniem  głównego dania. Popularnością cieszy się też śliwowica (np.: takie  odmiany jak Tetewenska i Trojanska sliwowa rakija) przyrządzana ze  śliwek, natomiast sama rakija powstaje również z moreli, fig, a nawet z  płatków róży. Popularne koniaki to Pliska i Słynczew Briag. W lokalnej  restauracji warto poprosić o kieliszek anyżówki zwanej mastyka, która  przez Bułgarów przepijana jest taratorem. Piwosze znajdą też coś dla siebie, gdyż w Bułgarii prym wiodą takie piwa jak Astika, Zagorka czy Kamenica.